Komunalni snovni krog kmalu tudi na Slovaškem

Projekt Komunalni snovni krog embalaže tetrapak in higienskega papirja, ki v Sloveniji uspešno deluje že v 15 občinah, bo kmalu zaživel tudi na Slovaškem. Ekipi Circular Shield se je z julijem pridružila nacionalna koordinatorka za Slovaško, ki bo skrbela za vzpostavitev in razvoj tega pomembnega projekta krožnega gospodarstva. To mesto je zasedla Ivona Urbanova, strokovnjakinja za okolje in neodvisna svetovalka za ravnanje z odpadki. Urbanova ima dolgoletne izkušnje pri razvoju novih rešitev v ravnanju z odpadki - kot vodja prodaje v mednarodni družbi za ravnanje z odpadki FCC in kasneje kot samostojna svetovalka, je sodelovala z industrijo in občinami ter jim pomagala na poti trajnostnega razvoja in pri uvedbi rešitev krožnega gospodarstva s področja odpadkov.

Kot nacionalna koordinatorka za Slovaško bo Ivona Urbanova zadolžena za vzpostavljanje in razvoj Komunalnih snovnih krogov, pridobivanje podpornikov in članov v sodelujočih občinah. Eden ključnih ciljev tega programa krožnega gospodarstva je tudi ozaveščanje vodstev in članov lokalnih skupnosti, da lahko s spremenjenim načinom upravljanja z odpadno embalažo vzpostavijo temelje trajnostnega razvoja in s tem dolgoročno pozitivno vplivajo na razvoj lokalne skupnosti, gospodarstva in okolja.

Komunalni snovni krog je mogoče oblikovati v vsaki občini ali mestu v EU, ki ima vzpostavljen sistem ločevanja komunalnih odpadkov. Zato bomo svoje znanje in izkušnje postopno predstavili tudi v drugih zainteresiranih državah EU.