Kaj smo se naučili v letu 2021?

Po dobrih petih letih od vzpostavitve pionirskega komunalnega snovnega kroga lahko potrdimo, da ta rešitev vsem partnerjem prinaša številne okoljske koristi in finančne prihranke. Hkrati je Komunalni snovni krog tudi odgovor na krizo surovin.

 

Čista celuloza je dragocen material – za pridobivanje le-te je potrebna sečnja dreves, uvažamo jo praviloma iz dežel na drugi strani oceanov in tudi cena celuloze skokovito raste. Zato je pomembno, da prepoznamo priložnosti v alternativnih virih surovin, kot je na primer embalaža tetrapak. Te je na trgu dovolj, možno jo je relativno enostavno predelati v higienski papir, ki po svoji funkcionalnosti in kakovosti niti malo ne zaostaja za tistim, ki je izdelan iz čiste celuloze, torej iz lesnih vlaken.  

 

Prednosti našega krožnega poslovnega modela prepoznava vse več občin, komunalnih podjetij in zasebnih ter javnih podjetij in ustanov. Letos smo na območjih, kjer je vzpostavljen snovni krog, vključili številne nove uporabnike recikliranega higienskega papirja, pridružilo se nam je 5 gorenjskih občin, poleg tega pa smo aktivnosti začeli izvajati tudi na Slovaškem.

 

Posledično rastejo tudi količine embalaže, ki jo oddamo v predelavo in na to smo še posebej ponosni.

 

Mi bomo vztrajali na začrtani poti.

Zahvaljujemo se vsem, ki nam že zaupate. Vse ostale pa vabimo, da se nam pridružite.