28. julij – dan okoljskega dolga 2022

Danes, 28. julija, je globalni dan okoljskega dolga 2022. To pomeni, da je človeštvo po izračunih organizacije Global Footprint Network izrabilo toliko naravnih virov, kolikor jih je Zemlja sposobna pridelati oziroma obnoviti v enem letu. Slovenski dan okoljskega dolga 2022 smo na žalost zabeležili že bistveno prej – 18. aprila.

Ekološki dolg, ki ga ustvarjamo že več kot pol stoletja, je pripeljal do velikega zmanjšanja biotske raznovrstnosti, povečanja toplogrednih plinov in zmanjšanja prehranske in energetske varnosti. Posledice se kažejo tudi v ekstremno visokih temperaturah, pogostih sušah in požarih ter drugih naravnih katastrofah.

Pred nami je velik izziv – moramo se prilagoditi in se naučiti živeti s tem, kar nam lahko Zemlja ponudi. Rešitve so v inovacijah na področju upravljanja z energijo, razvoju tehnologij z nižjim ogljičnim odtisom in bolj učinkoviti uporabi surovin.

Delovanje po principih krožnega gospodarstva, h kateremu poslovne uporabnike spodbujamo tudi v podjetju Circular Shield, pomeni pomemben korak k rešitvi tega globalnega problema.