18. marec je Globalni dan recikliranja

18. marec obeležujemo kot Globalni dan recikliranja od leta 2018 s ciljem, da bi poudarili pomen recikliranja za ohranjanje dragocenih naravnih virov. Imamo samo en planet, zato moramo omejiti porabo naravnih virov na nivo, ki bo omogočala preživetje tudi prihodnjim generacijam.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj nasvetov, kaj lahko za zaščito naravnih virov naredimo sami:

  1. preden star izdelek zavržemo, razmislimo, ali ga lahko popravimo; popravilo rabljenih izdelkov je eden od pomembnih načinov zniževanja vplivov na okolje;
  2. odločimo se za nakup izdelka »iz druge roke«; za tovrstne nakupe je na voljo vedno več izbire;
  3. izbirajmo izdelke s čim manj ali celo brez embalaže – kadar to ni mogoče, se odločajmo za embalažo, ki je bolj trajnostna in jo je mogoče reciklirati;
  4. izbirajmo izdelke iz recikliranih materialov;   
  5. ločujmo odpadke! V Sloveniji imamo zelo dobro organizirano ločeno zbiranje odpadkov, zato je pomembno, da odpadne materiale in embalažo odlagamo v ustrezne zabojnike. Na ta način omogočimo recikliranje materialov in tako ščitimo naravne vire.

 

Morda niste vedeli!

V številnih javnih ustanovah in podjetjih v Sloveniji uporabljajo recikliran higienski papir iz predelane lokalno zbrane embalaže tetrapak. Od vzpostavitve tega krožnega modela, ki je prvič zaživel konec leta 2015 v Novem mestu, je bilo do danes reciklirane že 1.318 ton odpadne embalaže tetrapak.

Za ta program smo v podjetju Circular Shield d.o.o. lani prejeli priznanje fundacije RECYCLING HERO v kategoriji start-upov.